hoe noemt men de puinhoop van keien en rotsen die door een terugtrekkende gletsjer wordt achtergelaten

Een zwerfsteen is een grote rots die is achtergelaten door een zich terugtrekkende gletsjer. Omdat ze door het ijs werden vervoerd, kunnen deze rotsen enorm zijn, zo groot als een auto, een bus of zelfs een huis. Wat hen de naam “grillig” oplevert, is dat ze vaak heel anders zijn dan de rotsen die inheems zijn in het gebied waarin ze worden gevonden. Ze kunnen een andere kleur, samenstelling of zelfs oorsprong hebben. U kunt bijvoorbeeld een granieten rotsblok vinden in een gebied dat voornamelijk uit kalksteen bestaat.

Source: o.quizlet.com

Een veld van keien en rotsen achtergelaten door een terugtrekkende gletsjer wordt een morene genoemd.

Een morene is een veld van keien en rotsen achtergelaten door een zich terugtrekkende gletsjer. Wanneer een gletsjer zich terugtrekt, laat hij een stuwwal achter. Moraines zijn op veel verschillende plaatsen in de wereld te vinden. Ze worden vaak gevonden in bergen of in de buurt van watermassa’s. Moraines kunnen groot of klein zijn, afhankelijk van de grootte van de gletsjer die ze heeft achtergelaten.

Source: c8.alamy.com

Er zijn twee soorten stuwwallen: terminale en laterale.

Langs de zijkanten van een gletsjer vormt zich een zijmorene. Terwijl de gletsjer voortschraapt, scheurt hij van beide kanten rots en aarde af. Laterale en mediale stuwwallen bestaan ​​uit door de ijstijd getransporteerd gesteente en puin. Ze vormen zich aan de zijkanten van gletsjers, vlakbij de grens van ijs en land. Zijmorenen zijn die gevormd aan de zijkant van de ijsstroom, en eindmorenen werden gevormd aan de voet, wat de maximale opmars van de gletsjer markeert. De enige verschillen in ‘terminale’ versus ‘mediale’ versus ‘laterale’ morenen zijn de respectieve locaties waar het materiaal wordt afgezet. De soorten stuwwal die landvormen vormen zijn Ground, Lateral, Medial, Push, Recessional en Terminal. De twee typen die alleen met gletsjerijs worden geassocieerd, zijn terminaal en lateraal.

Related Articles

Back to top button